Museum

In het gebouw van de voormalige Distilleerderij Jacques Hennekens te Beek is een museum ingericht dat helemaal staat in het teken van de bekende kruidenbitter Els La Vera.

De authentieke koperen distilleerapparaten vormen de kern van dit museum.
Het distilleren wordt op kleine schaal door vrijwilligers gedemonstreerd.

Bij een bezoek wordt u rondgeleid door gidsen. Op de vroegere kruidenzolder wordt de bezoeker met een diapresentatie ingewijd in de geschiedenis van het distilleren in het algemeen en van Els La Vera in het bijzonder. Ook kunt u daar diverse voorwerpen bewonderen uit de vroegere distilleerderij.

Verder worden er op de verdieping wisseltentoonstellingen ingericht.
Na de rondleiding kunt u vertoeven in het proeflokaal Sint-Augustijn om er een Elske te drinken. Een biertje, frisdrank of een kop koffie of thee is natuurlijk ook mogelijk. 


Geschiedenis

De kruidenbitter, later bekend onder de naam Els, vindt zijn oorsprong op het landgoed Genbroek in Beek. In 1821 werd daar door G.J.H. Hennekens een distilleerderij begonnen.

Door het grote succes werden de bedrijfsactiviteiten in 1828 verplaatst naar het centrum van Beek, tegenover de monumentale boerenhoeve aan het Wolfeinde. Later werd de distilleerderij verplaatst naar deze hoeve.

In 1980 wordt de distilleerderij verkocht aan Heineken die de productie onderbrengt bij Bols. Vanaf 1980 tot 1990 vervaardigt Bols Royal Distilleries de Els La Vera in Beek, daarna gaat de productie naar Zoetermeer.

In 1994 stuurde Bols de gerestaureerde distilleerapparatuur als geschenk terug naar de gemeente Beek. Besloten werd om ze als industrieel erfgoed in museale vorm aan het publiek te presenteren.Realisatie

In 1995 werd een stichting in het leven geroepen met als doel de realisatie van het Elsmuseum in een van de gebouwen van de distilleerderij. Geldelijke bijdragen werden ontvangen van de provincie Limburg, de gemeente Beek, het Anjerfonds Limburg, het ANWB-Zimmermanfonds, Heineken Brouwerijen en Bols Royal Distilleries.

Ook sponsorden vele bedrijven uit voornamelijk Beek met geld of materialen.

Architect J. Wehrung uit Beek, tevens bestuurslid, droeg zorg voor de verbouwings- en inrichtingsplannen. Hij wist de authenticiteit van het gebouw te koppelen aan een eigentijdse presentatie.

Op 29 september 2000 vond de officiële opening van het museum plaats.
Elske was terug in Beek. 


Contact en RouteAdres
Elsmuseum Beek
Wolfeynde 4c
6191 EB Beek

Telefoon en IBAN
046-4398930
NL52RABO0119085534

Route
Het Elsmuseum Beek is gemakkelijk bereikbaar. U kunt Uw auto parkeren op de parkeerplaats van het gemeentehuis, gelegen tegenover het museum, op de markt of op het O.L. Vrouwenplein, beide op ca. 100 meter afstand. Ook met het openbaar busvervoer is het museum bereikbaar zowel uit de richting Sittard als Maastricht (uitstappen halte Beek-centrum).

Lees ons Privacybeleid
Nieuwsbrief